Reorganizarea administrativă îi nemulţumeşte pe liberali

0
68

Liberalii gorjeni au criticat proiectul preşedintelui Traian Băsescu, de reorganizare administrativă. Vicepreşedintele PNL Gorj, Claudiu Săftoiu a declarat că lansarea acestui proiect, de către Băsescu, cu un an de zile, mai devreme este campanie electorală „este un pericol. Practic ne-a prevenit asupra scopului direct, urmărit”. Prin semnalul de alarmă tras, Săftoiu consideră că nu se urmăreşte altceva decât „pregătirea accesului la resursele umane şi la funcţiile din administraţia locală încât să permită o mai bună aşezare a PDL în legislatura viitoare”. Fostul consilier prezidenţial crede că „prin semnalul voalat dat se va ocoli consultarea clasei politice şi introducerea acestor măsuri în viitoarea Constituţie”.

În opinia conducerii PNL Gorj, dezavantajul dat Gorjului ar fi acela „de comasare a judeţului cu Vâlcea, în ideea unui probabil control al funcţiilor, care să dezavantajeze Gorjul. Acesta este şi motivul pentru care liberalii sunt pregătiţi să promoveze interesul gorjenilor, prin propunerea ca pe viitor prin, organizarea administrativ-teritorială capitală să fie la Târgu-Jiu. „Un mare avantaj pentru Gorj ar fi acela ca judeţul să fie comasat cu Vâlcea şi Mehedinţi. Cu Vâlcea, judeţul va avea acces la Culoarul Paneuropean şi cu Mehedinţi, la Dunăre. Obiectivul liberalilor este ca, în acest condiţii, judeţul să aibă avantaje economice şi sociale iar capitala ar fi la Târgu-Jiu”, a mai precizat Săftoiu. Deschişi la reorganizarea teritorială a României, liberalii sunt de părere că luarea unei astfel de decizii, de către preşedinte fără consultarea clasei politice nu este altceva decât o manevră electoralistă, în interes propriu. De altfel, vicepreşedintele liberal susţine că „dincolo de această lipsă de transparenţă, există obsesia pentru continuarea deţinerii controlului, pe care vrea să-l lase moştenire guvernării Boc”. Prin semnalul de alarmă tras, liberalii spun că în situaţia în care nu se va reuşi unirea Gorjului cu Vâlcea şi Mehedinţi, judeţul va fi marginalizat. La rândul lui, liderul Dian Popescu crede că „există pericolul ca în toamnă USL să se trezească cu un proiect de modificare administrativă. Prin aceste reorganizări vor avea în atenţie localităţile în care PDL are mulţi primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean, astfel încât cei care vor ieşi câştigători să fie tot de la ei”.

Morega: „la noi, în ultimii 21 de ani, nimic nu s-a mai dezvoltat”

Deputatul independent, Dan Ilie Morega consideră că în situaţia în care prin reorganizarea administrativă, în urma unificării Gorjului cu Vâlcea, prin stabilirea capitalei la Vâlcea, vor exista probleme, legate de dezvoltarea economică a judeţului. Din informaţiile deţinute de către acesta, se pare că judeţul Mehedinţi se va uni cu Olt „cel mai bine ar fi ca judeţul Gorj să se unifice cu Vâlcea iar reşedinţa să fie în Gorj, lucru ce ar asigura o dezvoltare. La noi, în ultimii 21 de ani, nimic nu s-a dezvoltat”, a mai declarat Morega. Preşedintele democrat-liberal Ion Ruşeţ consideră că există teze de transformare a euroregiunilor şi de dezvoltare a regiunilor administrative „este o abordare, nu este cea singură şi decisivă pe care o vom lua în seamă”. Cât despre necesitatea reorganizării administrative, conducerea democrat-liberală crede că „este un proces necesar în secolul XXI”.

Ruseţ: „este o poziţie politicianistă”

Declaraţiile lui Săftoiu, legate de interesul ascuns avut de Traian Băsescu, în ceea ce priveşte avantajele pe care le-ar avea PDL, în urma reorganizării administrative i-au revoltat pe democrat-liberali. Întrebat ce crede despre declaraţiile făcute de vicepreşedintele Claudiu Săftoiu, Ruşeţ a precizat că „este o poziţie de neapreciat a domnului Săftoiu. Cred că ceea ce a declarat nu e altceva decât o poziţie politicianistă răutăcioasă”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here