Sute de mineri intră în şomaj tehnic. Vezi cine sunt cei vizaţi!

1
30

Aproximativ 1.400 de mineri de la Mina Motru şi de la Cariera Jilţ Nord au şanse tot mai mari să intre în şomaj tehnic de la 1 octombrie. Declaraţia a fost făcută de şeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie la AccesTv.

Situaţie mai mult decât complicată pentru salariaţii de la Cariera Jilţ Nord, dar şi pentru conducerea Diviziei Miniere care se află într-un moment critic. Cererile de-a dreptul ireale, impuse de un cetăţean ce deţine teren în perimetrul fronturilor de lucru, au dus la blocarea activităţii a trei excavatoare de la Jilţ Nord. Conducerea Diviziei Miniere a declarat că pentru cei 1.500 metri pătraţi de teren silvic şi agricol, cetăţeanul solicită suma de 10 miliarde lei vechi, dar şi angajarea a zece persoane. Într-o atare situaţie, cu fronturile de lucru blocate şi activitatea de exploatare redusă la jumătate, Daniel Antonie spune că cel mai probabil de la 1 octombrie cei 1.000 de mineri de la Jilţ Nord vor intra în şomaj tehnic. „Avem probleme cu exproprierile, cu lipsa fronturilor de lucru, ţinem oamenii la lucru însă nu putem continua aşa. Dacă nu găsim soluţii o să-i trimitem pe oameni în şomaj tehnic. Să ceri zece miliarde de lei vechi şi zece angajări, în condiţiile în care are şi doi băieţi angajaţi. Chiar şi aceştia au încercat să-l convingă, însă nu vrea să cedeze. Activitatea de acolo va fi supusă unei analize pentru că pentru că se mai poate funcţiona decât o perioadă mică de timp. Până la 1 octombrie o să luăm o decizie”, a declarat şeful Diviziei Miniere în cadrul emisiunii „Punctul pe I”. La un pas de şomaj tehnic s-ar afla conform şefului Diviziei Miniere şi salariaţii de la Mina Motru, motivul fiind dat de această dată de faptul că depozitele de cărbune sunt pline. În prezent, la nivelul Diviziei Miniere se fac analize cu privire la oportunitatea luării deciziei de intrare în şomaj tehnic.

Ciurel, de vorbă cu minerii

La nivelul carierei Jilţ Nord, situaţia este îngrijorătoare, atât în rândul celor aproximativ 1.000 de salariaţi, dar şi în rândul liderilor de sindicat. Discuţii cu reprezentanţii CE Oltenia au fost purtate şi de preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc. „Am purtat discuţii cu domnul manager Laurenţiu Ciurel şi mi-a promis că în această săptămână sau chiar săptămâna viitoare va veni la noi în Jilţ pentru a explica minerilor, colegilor noştri, care este situaţia pentru că ei sunt îngrijoraţi. Am înţeles de la domnul Ciurel că administraţia face demersuri pentru a remedia blocajul de la Jilţ Nord”, a declarat Adrian Marciuc. De altfel, îngrijoraţi sunt şi minerii de la Mina Tehomir, care nu ştiu care va fi programul de exploatare sau pentru ce perioadă vor mai avea locuri de muncă şi asta pentru că nimeni nu spune nimic. Nu trebuie omis faptul că Mina Tehomir este o unitate ce funcţionează pe profit în cadrul Diviziei Miniere, ea nefiind monitorizată de FMI pentru a fi închisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here