Mormântul cu elice, ţinta hoţilor ghinionişti

15 Jun 2012 scris de Rodica Istratie // Eveniment, Headlines, se incarca..

Au pus elicea pe mormântul unui aviator în anul 1941 pentru a sta mărturie de-a lungul timpului că acolo se odihneşte un erou. Monumentul nu a fost lipsit de incidente. Elicea grea de 300 de kilograme a fost furată de hoţi, şi cu puţin noroc a fost găsită înainte de a fi distrusă. Este povestea incredibilă a unei familii din Târgu-Jiu, care a luat măsuri pentru ca elicea să nu mai dispară.

Pe mormântul aviatorului Victor Tomulescu, decedat într-un acident aviatic în anul 1941, la vârsta de 23 de ani, stă la loc de cinste elicea avionului cu care acesta s-a prăbuşit pe un colţ al unui spital din Buzău. Mormântul aviatorului nu a fost, ferit, însă de incidente. Elicea, grea de 300 de kilograme, a devenit în urmă cu zece ani ţinta hoţilor de aluminiu, care au prădat mormântul eroului. Doar norocul a făcut ca familia celui decedat să reuşească să găsească elicea, înainte ca aceasta să fie distrusă. „Când a murit Victor, părinţii săi au decis să pună elicea avionului cu care s-a prăbuşit pe mormântul său, pentru a marca într-un fel că aici se odihneşte un erou. El, de fapt, a făcut şcoala de aviatori, după ce în urmă cu un an şi jumătate şi-a pierdut fratele, care pilota acelaşi avion, dar care a murit nevinovat în străinătate. Acum, după 60 de ani, elicea de pe mormânt a fost furată de hoţi şi, norocul nostru a fost cu cineva de la Vamă, care ne-a anunţat că a văzut câteva persoane cu elicea prin cartierul de lângă cimitir. Am acţionat rapid şi am reuşit s-o găsim aruncată într-o mlaştină. Ca să poată lua elicea au spart şi mormântul de aici”, a povestit o rudă apropiată a aviatorului, Ion Tomulescu.

Elice păzită de hoţi

Povestea elicei vine cu peste 70 de ani în urmă, când Victor Tomulescu era un tânăr, care nu-şi dorea să piloteze avioane. Moartea fratelui său l-a abiţionat să urmeze şcoala şi a ajuns să piloteze acelaşi avion ca al fratelui său. Moartea însă a venit la un interval de un an şi jumătate, când o defecţiune la motor a făcut ca avionul să se prăbuşească, iar pilotul să ardă de viu. Familia şi-a înmormântat ambii fii în Cimitirul Municipal din Târgu-Jiu, şi urmaşii lor au grijă şi astăzi de morminte. Întâmplarea în care mormântul aviatorului a fost practic devastat a avut loc cu zece ani în urmă când cimitirul nu avea pază. Acum însă, situaţia s-a schimbat, iar mormintele sunt în siguranţă. „Ştim că elicea a fost furată în urmă cu zece ani, când cimitirul nu era asigurat cu pază, însă, de o bună perioadă de timp, cimitirul este straşnic păzit de firme de pază. Mormintele nu au mai fost vandalizate şi elicea este în siguranţă”, a spus Ana Tihoi, administratorul Cimitirului Municipal Târgu-Jiu. Una din străzile din Târgu-Jiu a purtat cu zeci de ani în urmă numele aviatorului.

Comentariul dumneavoastra

Connect with Facebook

Sau lasati un comentariu folosind facebook

ultima oră

    Se incarca..
Arhiva Ultima Ora
Preluaţi fluxul RSS! Urmăreşte-ne pe Facebook! Urmăreşte-ne pe Twitter!