Succes

Napoleon Săvescu: Cei de sus nu înţeleg importanţa lui Brâncuşi

02 Jul 2012 scris de Denisa Oprișor // Actualitate, se incarca..

Premieră în Gorj. Cel de-al XIII-lea congres dacologic a debutat vineri, pentru prima dată la Târgu-Jiu, în Sala Maură a Palatului Administrativ, acolo unde s-au pus bazele unei noi discuţii despre Brâncuşi, reunite sub un titlu sugestiv „Pietrele dacilor vorbesc”. Napolen Săvescu, preşedintele Fundaţiei „Dacia Revival International” a declarat că Ministerul Culturii şi Guvernul ar trebui să se implice mai mult în promovarea brand-ului Brâncuşi, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a găzduit, în perioada 29 iunie-1 iulie, cel de-al 13-lea Congres Internaţional de Dacologie „Petrele dacilor vorbesc-Brâncuşi 2012”. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Dacia Revival, Uniunea Generală a Industriașilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim. Congresul se bucură de susținerea Primăriei Târgu-Jiu, Consiliului Județean, Prefecturii Gorj, Fundației „Dacia” Brașov, Centrului de Cultură „Constantin Brâncuși”, Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”, din Peștișani şi Asociației Culturale „Românii în lume”. Rectorul Moise Bojincă, reprezentantul Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”, susţine că cel de-al 13-lea Congres Internaţional de Dacologie reprezintă foarte mult pentru Universitatea „Constantin Brâncuşi”, marele sculptor fiind şi patronul spiritual al UCB Târgu-Jiu. „Evenimentul este unul cât se poate de important, nu numai pentru Universitatea « Constantin Brâncuşi » ci pentru întreg judeţul Gorj. Este al XIII-lea congres de dacologie, care, în mod inspirat, a fost ales ca şi loc de desfăşurare Gorjul, Gorjul lui Brâncuşi. Este semnificativ pentru noi, pentru că abordează tematica legată de Brâncuşi, într-o corelaţie cu originile poporului român, de la daci. Sunt invitaţi din Australia, din Statele Unite ale Americii, din Franţa, din Austria, specialişti din Brâncuşi din România”, a spus Moise Bojincă. Napolen Săvescu, preşedintele Fundaţiei „Dacia Revival International” a declarat că Ministerul Culturii şi Guvernul ar trebui să se implice mai mult în promovarea brand-ului Brâncuşi, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. „Autorităţile locale s-au implicat foarte mult şi cu foarte multă dăruire. În schimb nu e problema locală, cei de sus nu înţeleg importanţa culturii, a lui Brâncuşi, în speţă Ministerul Culturii, Guvernul însuşi. Dacă îl promovează pe Enescu, de ce nu ar face la fel pentru Brâncuşi. Este un geniu în sculptură pe care nu-l poţi da la o parte”, a spus Napoleon Săvescu. Congresul s-a încheiat cu un cuvânt de încheiere al lui Napoleon Săvescu, dar şi cu promisiunea că discuţiile privind complexitatea operelor lui Brâncuşi se vor relua.

1 Comentariu (prima pagină conţine cele mai vechi comentarii)

  1. Chițulescu Rodica says:

    Spațiul românesc este hărăzit cu un dar ceresc pentru istoria sacră a omenirii. Acest filon spiritual îl încifrează Brâncuși în operele sale. Cei care-și caută rădăcinile au intuiția sacrului. Rădăcinile acestui neam sunt sfinte.Zamolxe învăța pe g-d. că sunt nemuritori și le-a dat legi sfinte prin care să devină nemuritori. Zamolxe a fost, așa cum spune Eminescu, întemeietor de neamuri iar aceste neamuri se conduceau după aceleași legi,aveau aceeași simbolistică în cult. Ex: capul de vacă din cultul de la Parța se regăsește în Sinaiul de dinaintea lui Moise, cu inscripția Balaat. Geto-dacii se numeau Balati.

    Voteaza comentariul: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. RECLAME


Comentariul dumneavoastra

Connect with Facebook

Sau lasati un comentariu folosind facebook

ultima oră

    Se incarca..
Arhiva Ultima Ora
Preluaţi fluxul RSS! Urmăreşte-ne pe Facebook! Urmăreşte-ne pe Twitter!